Heb jij al last van #FOMO

Fear of Missing it Out

Tot voor gisteren had ik er nog nooit van gehoord: FOMO. De Fear Of Missing Out. De angst om alles te missen. Het is een begrip dat met name wordt gebruikt om het gedrag van mensen met een sociale mediaverslaving te duiden. In die zin kende ik het begrip als zodanig.

De uitleg van gisteren echter werd in een breder perspectief getrokken. De angst om in het leven van alles te missen. In die geschetste context leidt FOMO tot een overspannen bestaan.  Eigenlijk een bestaan waarin we alles willen. Want als we het één kiezen, zouden we het ander wellicht missen. We maken dus geen keuzes, uit angst het meest belangrijke, spannendste, belangrijkste in het leven te missen. Denken we.

Dus hebben we een carrière, een duur huis, twee auto’s, meerdere vakanties per jaar, oh ja… een paar kindjes, een sociaal leven, de sportclub, ohja en een partner. En zijn we druk. En op den duur niet meer gelukkig.

Daar komt bij dat we overspoeld worden met beelden die ons moeten doen geloven dat dit de manier is hoe we anno 2014 ons leven inrichten. We leven in een belevingsmaatschappij  waarin we vooral vermaakt dienen te worden en vooral niets mogen missen. Ten koste van veel. En soms van alles. We kennen allemaal de beelden van wat er in Haaksbergen gebeurd is.

Het lijkt mij dat het alles willen meemaken en dan vooral nu, direct! leidt tot een vorm van verzadiging. Wanneer heb je iets om écht naar uit te kijken? Waar word je nog blij van als álles wat je wenst, binnen je bereik ligt? Ik denk dat het tijd wordt om een stapje terug te doen. Dat betekent niet dat ik mijn leven niet maximaal wil leven. Het ‘Living life to the fullest’ betekent voor mij dat ik bewuste keuzes maak en hetgeen ik kies, om dát volledig en bewust mee te maken.  Ja, ik heb makkelijk praten. ‘Been there, done that’.

 

Fijne dag, Méri.

Advertenties

2 reacties op ‘Heb jij al last van #FOMO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s