Waarom werk jij?

IMG_3396

‘Wat is nu eigenlijk jóuw drijfveer om te werken?’, werd mij onlangs gevraagd.  Ik moet bekennen dat mijn antwoord een beetje oppervlakkig bleef. Ik werk graag met mensen, aan een mooi product.  Pfff.  Lekker algemeen en veilig hè? Dus de afgelopen dagen heb ik daar mijn hersens eens over gepijnigd, in de hoop hierop een antwoord te vinden. Want wanneer je een baan hebt, is werken op een goed moment een vanzelfsprekendheid waar je 8 uur per dag mee vult, waardoor je aan het eind van de maand je salaris op je rekening gestort krijgt om noodzakelijke en leuke dingen mee te doen.

Ik heb al eens eerder geschreven over de ratrace, ons drukke bestaan en de vicieuze cirkel waarin we ons bewegen. Maar nu deze vraag expliciet aan mij werd gesteld, kwam ik uiteindelijk tot een verrassend inzicht.

Voor hoeveel van ons is werken een middel om geld te verdienen? Zodat we daarmee onafhankelijk (denken te) worden?  En dat we met het geld dat we te besteden hebben die dingen kunnen doen, waar we blij van worden? Waar onze passie ligt? En dat we op die manier invulling geven aan ons leven?

Herkenbaar?

Lees dan verder.

Er zit een gedachtefout in deze denkwijze. Als we weinig uur zouden werken, hebben we relatief veel tijd maar minder geld om te doen wat we diep in ons hart zouden willen. Voor alle duidelijkheid: vrijwilligerswerk laat ik hierbij buiten beschouwing omdat dit doorgaans een aanvulling is op je dagelijks bestaan. Het gaat hier puur om het verrichten van die activiteiten die je in staat stellen in je onderhoud te voorzien. In het geval we fulltime werken en voldoende verdienen om leuke dingen te doen, ontbreekt het ons vaak aan de tijd ervoor.

Kijk eens naar de matrix. En volg vanaf het linker kwadrant de rode pijl en je begrijpt wat ik bedoel.

 

Nog steeds herkenbaar?

Dan vraag ik je nu om eens te ‘omdenken’. Lees het kwadrant van linksonder naar rechts en volg de groene pijl. Wanneer je invulling geeft aan je leven, door te doen waar je passie ligt, word je daar zeer waarschijnlijk ook goed in. De kennis en kunde die je opdoet zullen je doen onderscheiden van anderen en deze kennis zal je (meer) onafhankelijk maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit uiteindelijk geld oplevert. Gewoon omdat je goed bent. Omdat iemand die vanuit zijn passie werkt, die met een overtuigend en eerlijk verhaal komt, een ander in zijn bevlogenheid zal meenemen. Dat je staat voor wat je kunt. En wie je bent.

Ik geloof daarin. Jij ook?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s