Aleppo zeep

Ik hou van handgemaakte zeepjes. Het is typisch zo’n artikel waar ik geen moeite voor doe, maar waar ik vaak onverwacht tegenaan loop om vervolgens aan de verleiding van het kopen gewillig toe te geven. Dat kan ergens op vakantie zijn, rondzwervend in kleine, locale winkels waar mijn oog valt op pure, stoere blokken zeep. Ze mogen dan weer niet te groot zijn, want een stuk zeep moet soepel door je hand kunnen rollen (het mooiste vind ik nog altijd kleutertjes die deze vaardigheid snel beheersen). Geur speelt bij aanschaf een grote rol en tot slot moet je huid lekker gevoed worden en niet trekkerig zijn na een wasbeurtje.

De verrassing 

En zo liep ik vanmiddag bij de Turkse buurman-winkel naar binnen voor wat brood. Ik struin daar altijd wat rond op zoek naar lekker of bijzonder. Tot mijn grote verrassing zie ik achter de kassa een paar kleine kartonnen doosjes met het opschrift ‘Aleppo Zeep’. Voor de prijs hoef ik het niet te laten, sterker nog ik kan wel 3 stukken zeep aanschaffen tegenover eentje in de stad, ongeacht waar ze te koop liggen. 

Wat je moet weten

Door de oorlog in Syrië is het zeep uit Aleppo in het nieuws gekomen. Aleppo kende nl. al meer dan 1000 jaar een levendige handel in zeep. Bombardementen hebben helaas niet alleen de stad maar ook deze handel ernstig verwoest. 

Gezien de prijs was ik reuze benieuwd naar de kwaliteit van het stuk zeep en of dit koopje de felbegeerde groene binnenkant (olijf- en laurierolie) zou hebben. Thuisgekomen zette ik een groot mes overdwars in het stuk zeep en…

Binnenin het Aleppo zeep
Het zeep brokkelt iets af voordat het in tweeën splijt. Ik kijk naar het intense groen dat mij tegemoet straalt. Groen, de kleur van hoop, optimisme en vrede. In mijn hand schittert de symboliek van de schoonheid van een verwoeste stad. 

Liefs, Méri.

Een gedachte over “ Aleppo zeep

  1. debeufwalterW mei 5, 2017 / 6:08 am

    Doet me aan de ‘sunlight’ zeep van kort na de Tweede Wereldoorlog denken. Mijn moeder waste er onze kleren mee, en de meisjes soms hun haar…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s