Waarom je geen stappen meer moet tellen

Wanneer is het eigenlijk begonnen? om alles wat we doen vast te leggen in scores, te vergelijken en jezelf te pushen om een tandje bij te zetten? Ook ik maak me stiekem gek door het bijhouden van lijstjes, scores en resultaten (“goed bezig, duim omhoog”). Je foon biedt immers allerlei handige apps om deze scores te meten. Want ja, je weet, zitten is het nieuwe roken. Dus hop! in beweging met dat lijf. Dus zo kan het gebeuren dat ik in plaats van de fiets, met de benenwagen naar mijn werk ga. Want hey! vijftig is het nieuwe veertig en als veertiger mag je je nog wel als een dertiger voelen en dan daar ook naar bewegen. Trots op de dagelijkse resultaten van meer stappen dan gister hield ik in de afgelopen maanden mijn dagelijkse beweging bij. Sterker nog: zelfs in de vakantie mocht een tandje worden bijgezet voor nog een kilometertje extra.

Dat was tot zaterdag jl.

Ik kreeg een nieuwe foon en vanuit de iCloud konden alle appjes keurig naar het nieuwe speeltje worden overgezet. Sommige met historie en veel ook niet. Dat ik alle whatsapp-berichten kwijt ben, soit, dat bespaart me m’n maandelijkse schoonmaakroutine. Zo ook met het fraaie standaard appje met het rode hart: gezondheid. Daarin zat mijn hele historie van afgelegde kilometers, bloed, zweten en tranen door weer en wind. Zát. Want terwijl ik de app open, blijven alle dagen maagdelijk blanco. Geen afgelegde kilometer meer terug te vinden. Weg resultaten van m’n dagelijkse bijna 10.000 stappen. Wèg bewijs van al m’n inspanningen.

En terwijl ik een beetje zit te simmen over dit ‘verlies’, zie ik mezelf zitten. Halloooooo!! Voor wie wandel ik eigenlijk? Wie wil ik, nee! zou ik moeten overtuigen van mijn vorderingen? Heb ik het nodig dat ik mijn dagelijkse resultaten kan terugvinden. Of…….?

Is het genieten van de wandeling niet waarom het gaat?

Dat je even niet hoeft te scoren, presteren. Dat het gewoon goed is?

Ook jij weet dat je met een uur wandelen meer calorieën verbrandt, dan met een half uur.

Dat je met stevig doorstappen je benen harder aan het werk zet dan met slenteren.

En eigenlijk is het jammer, hartstikke jammer, dat we aan het meten blijven. Altijd in de competitiestand, zelfs tijdens een ontspannende wandeling.

Ik kijk naar de foon, zonder wandelhistorie en constateer dat ik er blij mee ben. Weg met die stappentellers, scoreborden en pushmeldingen. Wandelen om je kop leeg te maken? Heerlijk! Wandelen in de koude wind? Doen! Uitwaaien op het strand? Beter!  En iedere stap die je zet is goed. Zelfs beter, zonder ze te tellen.

 

Liefs, Méri.

 

 

3 gedachtes over “Waarom je geen stappen meer moet tellen

 1. Walter Debeuf februari 25, 2018 / 3:39 pm

  Dag Merie,

  Tja, in ben 81 en maak nog lijstjes op…Hoe lang ik iedere dag op mijn hometrainer fiets… Het ligt ook wat aan de persoon zelf, denk ik. Ik heb altijd al, vanaf mijn vroege jeugd, neiging gehad om van alles lijstjes te maken…

  Like

 2. Anton februari 25, 2018 / 8:01 pm

  De honderdste verzuchting van domme dingen die ik nooit doe HIER!

  Feli’s!!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s